Om bengalen

Bengalkatten har en spännande historia med rötter från den Asiatisk Leopardkatten . Finns en mycket bra text på Bengalföreningens hemsida att läsa alla detaljer så hänvisar dit .

Betr hälsan så är rasen en sund ras utan några stora hälsoproblem och inget hälsoprogram finns hos Sverak. Hänvisar även här för ytterligare info till Bengalföreningens hemsida ”Läs mer om Bengalen här”- knappen. Jag följer föreningens hälso rekommendationer så klart.

Färgerna på bengalen 

svartspotted n24 , Nicky
svartspotted n24 , d'artagnan Foto Tuss Bennergård
lynx n 24 33, King Foto Maria Westling
Sepia 24 31 , Storm
silvermarble, ns 22, Cloud Forests Montezuma of Catmodel Foto Petra Wihlen

Bengalen finns numera i ett antal olika varianter där den vanligaste är den fläckiga varianten, som kallas svartspotted eller brunspotted ( n24) En annan vanlig variant är den med ett marmorerat mönster kallat svartmarble eller brunmarble (n22) Sedan finns det en grupp varianter som kollektivt benämns snöbengaler och där finns exempelvis snöspotted eller snömarble. Dessa har en betydligt ljusare bakgrundsfärg i pälsen – ljust beige eller cremefärgat. Det finns mink(32), lynx(33) och sepia(31 bland snöfärgerna . Lynxfärgen utvecklas under kattens första 1-1.5 år då den föds nästan vit.  Alla nämnda färger här innan  är godkända i Sverak(Fife) men den som ännu ej är godkänd är silverbengalen som är preliminärt godkänd

Silverfärgen på bengalen infördes i rasen i slutet av 1990 talet av Judy Sugden (Eeyaa’s uppfödning i USA) genom avel från en american shorthair (AMS non) och bengal.

Silverfärgen finns även med snövariant dvs silverlynx, silvermink och silversepia. Även charcoalvariant med silver förekommer.

Färgen ska vara mycket mörk, nästan svart mot en extremt vit bakgrund och om man delar på pälsen är hårstråna vita hela vägen ned till huden.

Genetiskt sett är silver inte en ”äkta” färgvariant utan det handlar om en modifiering av existerande färg. Silvergenen hämmar produktionen av varma pigment på kattens päls men lämnar svart pigment orört. Med endast svart pigment i pälsen får man som resultat ofta en kyligare nyans eller en monokromatisk version av samma färg. Men silvergenen lyckas inte alltid filtrera bort alla varma pigment . Kvar blir då spår av dessa varma pigment och de ger då ett orent och dåligt silver, s.k. rufism. Detta förekommer främst i ansikte, på fötter och längst med ryggen och kan ses redan när katten är ung men även komma senare.

Eftersom silver är dominant så kan man alltså även få silver även om endast den ena föräldern är silver. För att lyckas få fram en riktigt fin silver så bör man para med silver eller svart (n24/22)  med kalla färger för att undvika rufism. Även snöbengaler kan användas eftersom man även där föredrar kallare toner och hög kontrast. För silvergenen (i) finns det  i dagsläget inga genetiska tester så detta är något man genom kattens utseende måste fastställa.  Har man en silverkatt med dubbla gener för silver s.k. homozygot silver (i/i)   så kommer den endast ge avkommor som är silver.

Definitivt godkännande i FIFe oktober 2021?

Vi är nu ett gäng uppfödare och bengalägare i Sverige som under senaste 5 åren arbetat hårt för att få färgvarianten godkänd i FIFe. Alla underlag är nu klara och vi hoppas på definitivt godkännande vid Fifes möte i oktober 2021. Färgen är preliminärt godkänd från januari 2020 .

Här är alla som bidragit och åkt land och rike runt med sina silverbengaler:

Alexandra Stand – Nordic Aurora

Anna Rimark – SE*Cloud Forest’s

Camilla Almersson

Jenny Åhs – SE*Åhsomes

Katrin Björksten – SE*Happy Hooligans

Lillemor Svensson –*Sweet Spots

Paulina Abrahamsson – S*Selmas

Pernilla Aidell Andersson 

Petra Wihlen – SE*Cat Model

Detta är lite av det som krävs för att en ny färgvariant ska bli godkänd inom FIFe:

Minst fem individuella medlemmar hos minst tre Fife klubbar  i olika länder måste aktivt ha bedrivit uppfödning av varianten under de tre föregående åren, dvs som lägst minst 10 olika kattkullar, vardera kull måste bestå av minst en kattunge med varianten i fråga

Minst 20 olika katter med varianten ska ha ställts ut i klasserna 9-12 vid minst tre olika utställningar under perioden för preliminärt godkännande.

All information hittar du i FIFes regler för uppfödning och stambokföring kapitel 11

minkspotted n24 32 Ella Foto Tuss Bennergård
En kull med lynx och svartspotted , foto Tuss Bennergård